Belgische tol voor vrachtauto’s > 3,5 ton: toltarieven en verplichtingen

Transportheker logistiek advies voor webwinkels en bedrijven

onafhankelijk logistiek advies van De Transportheker uit Venlo: wij helpen bedrijven en webwinkels om hun logistieke bedrijfsvoering te verbeteren

Belgische tol maakt geen uitzonderingen

Vanaf 1 april gaat België tol heffen voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton en moet er een heffing tot €0,20 per kilometer betaald worden op de belangrijkste snelwegen. Er zijn chauffeurs die niet per se over snelwegen hoeven te rijden, waar kilometerheffing op van toepassing is, wanneer zij hun klanten willen bereiken. Zij ontkomen volgens EVO echter niet aan het betalen van tol.

De EVO meldt dat er een werkende ‘on board unit’ (OBU) in het voertuig aanwezig moet zijn, ook al rijdt de auto alleen op de secundaire wegen en worden autosnelwegen dus vermeden. Dit betekent dat er sowieso een registratie van het voertuig moet komen, dat er borg voor de OBU moet worden betaald en dat er een afrekenmethode moet worden bepaald.

De standaardboete voor het niet voldoen aan de in België geldende voorschriften, waaronder deze verplichte registratie, bedraagt duizend euro.

 

Bron: EVO 19-01-2016